Kilpailuluokat

Vakio- ja latinalaistansseissa kilpailemisen aloittaminen on helppoa, koska kaikki kilpailevat omanikäistensä ja samantasoisten kilpakumppanien kanssa.
Kunkin parin kilpailuluokka määräytyy siis kahdella perusteella, toisaalta parin iän ja toisaalta parin taitotason mukaan.

Ikäsarjoja ovat:

Lapsi 1 ( 9-vuotiaat ja sitä nuoremmat)
Lapsi 2 (10 – 11)
Juniori 1 (12 – 13)
Juniori 2 (14 – 15)
Nuoriso (16 – 18)
Yleinen (19 –) (GP- ja SM-kisoissa luokkaa kutsutaan Champion-luokaksi)
Seniori 1 (molemmat 35+)
Seniori 2 (molemmat 45+)
Seniori 3 (vanhempi 55+ ja nuorempi 45+)
Seniori 4 (vanhempi 65+ ja nuorempi 55+)


Taitoluokkia ovat:
F-luokka, E-luokka, D-luokka, C-luokka, B-luokka ja A-luokka

 F-luokka on ns. opetteluluokka, jossa ei vielä kilpailla. Poikkeuksen muodostaa Lapsi1- ja Lapsi2-ikäsarjojen Lasten erilliskilpailu (lek).

Kaikissa ikäsarjoissa ei ole kaikkia taitoluokkia. Lapsi 1:ssä on vain F ja E-luokka, Lapsi 2:ssa F, E ja D, Juniori 1:ssä ja 2:ssa F, E, D, C ja B.
Tätä vanhemmissa ikäsarjoissa sen sijaan ovat kaikki taitoluokat.

Kaikki kilpailu-uraansa aloittelevat kilpaparit siis osallistuvat oman ikäsarjansa E-luokan kilpailuihin (Lapsi1:ssä ja Lapsi2:ssa vaihtoehtoisesti myös F). Kilpailuissa kerätään luokkanousupisteitä. Kun pari on saavuttanut 50 pistettä, se nousee seuraavaan taitoluokkaan. F- luokasta noustaan E- luokkaan edustusseuran ilmoituksella eli katselmuksen suorittamisen jälkeen.E- ja D-luokissa latinalaistanssit ja vakiotanssit kilpaillaan yhtenä kilpailuna. Taitoluokasta C alkaen kilpaillaan kaikissa ikäsarjoissa erikseen vakioissa ja lattareissa ja myös luokkanousupisteet lasketaan erikseen kummassakin lajissa. Toisin sanoen sama pari voi kilpailla esim. vakioissa vaikkapa C-luokassa ja lattareissa A-luokassa. C-luokasta alkaen pari voi myös tanssia vain jompaakumpaa lajia, eli erikoistua joko vakioihin tai lattareihin. Jos tanssii molempia lajeja, voi osallistua 10-tanssikisoihin, joissa molemmat lajit kilpaillaan yhtenä kilpailuna.


E-luokassa tanssitaan kuutta tanssia, kolmea latinalaista (samba, cha-cha ja jive) sekä kolmea vakiotanssia (valssi, tango ja quickstep).
D-luokassa tanssitaan 8 tanssia (lattareissa edellisten lisäksi rumbaa ja vakioissa foxtrotia) C-luokassa tanssitaan kummassakin tanssilajissa (vak ja lat) 5 tanssia (eli lattareissa edellisten lisäksi paso doblea ja vakioissa wieninvalssia).

Kun pari hallitsee kaikki 5 tanssia per laji, se voi osallistua GP- ja SM-kisoihin, joissa ei ole erikseen taitoluokkia, vaan pelkästään ikäsarjat, tällöin puhutaan avoimista luokista.